zde se nacházíte:
Úvod > Život v obci > Důležitá upozornění > Milostivé léto 2024 - platí pro dluhy u zdravotní pojišťovny

Milostivé léto 2024 - platí pro dluhy u zdravotní pojišťovny

3.7.2024

více na https://www.exekuceinfo.cz/novinky/milostive-leto

 

Co je Milostivé léto 2024

Pojem Milostivé léto  označuje mimořádnou oddlužovací akci, která již v předchozích rocích pomohla řadě dlužníků vyřešit dluhy a začít znovu. V roce 2024 se Milostivé léto zaměřuje specificky na dluhy vůči zdravotním pojišťovnám, tedy ty, které dřívější akce nezahrnovaly. Vzhledem k podmínkám se dotkne primárně klientů VZP ČR.

Podmínky akce

NA JAKÉ DLUHY SE MILOSTIVÉ LÉTO 2024 VZTAHUJE, KTERÝCH SE NAOPAK NETÝKÁ?

Většina zdravotních pojišťoven zpravidla vymáhá dluhy prostřednictvím soudních exekutorů. Máte-li nějaké takové, je možné ověřit výpisem z registru ZDE.

Milostivé léto IV však platí pro dluhy u zdravotní pojišťovny, které jsou vymáhány v rámci daňové exekuce, tedy podle daňového řádu, nikoliv přes soudního exekutora. V daňové exekuci přitom musí být nejen jistina (tj. původní dlužná částka), ale i penále - jen tak je naplněna jedna z podmínek využití Milostivého léta.

Rozhodující je též datum - o odpuštění lze žádat pouze u těch dluhů, u nichž byla daňová exekuce nařízena nejpozději k 31. 12. 2023. Na novější dluhy se nevztahuje.

Pokud dlužník už v rámci daňové exekuce dlužné pojistné ke dni 1. července 2024 zcela uhradil, tj. dluží už jen na penále a exekučních nákladech, i v takovém případě lze o jejich odpuštění požádat.